Plaats een vacature
Baangids
  • Betaalbaar & transparant
  • Persoonlijk & up to date
  • Flexibel
  • Overzichtelijk

Werk buiten de Randstad

Het is onmiskenbaar een trend. De verstedelijking gaat in rap tempo door en de concentratie van economische activiteit ook. Dit is op wereldschaal het geval, bijvoorbeeld als we kijken naar China. Je hoeft een uitstekend programma als Arm&Rijk maar te kijken, of dit bericht uit de Economist te lezen en je weet dat de trek van platteland naar stad onomkeerbaar is.

De Randstad

Ook in Nederland lijkt zich een proces van verdergaande concentratie af te spelen. Wie denkt dat urbanisatie een fenomeen is van een industrialiserende natie en een proces dat in ons land wel zo’n beetje tot stilstand is gekomen, heeft zowel gelijk als ongelijk. Enerzijds vindt de verstedelijking niet op een schaal plaats die vergelijkbaar is met die van de opkomende economieën. Anderzijds is er wel degelijk sprake van ontvolking van het platteland en verdichting van de Randstad. De verschillen in huizenprijzen geven daar een kleurrijke illustratie van. Het bedrag waarvoor je in Groningen een vrijstaande woning koopt is in Amsterdam net groot genoeg voor een driekamerflat.

Werk buiten de Randstad

Steeds meer grote bedrijven concentreren zich in de Randstad. Dit betekent automatisch dat in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht veel HBO- en WO- vacatures te vinden zijn; misschien gemiddeld wel meer dan in pakweg Roermond. De grote vraag die oprijst is dan ook of werk buiten de Randstad nog wel aantrekkelijk is voor HBO- en WO-professionals. Voor wie in de eredivisie wil spelen is het zeker zaak om de blik naar de grote steden in het westen van het land te verleggen. Daar zitten de hoofdkantoren van grote banken, advocatenkantoren en beursgenoteerde bedrijven. Ook zijn er de grote academische ziekenhuizen gevestigd en spelen er de meest uitdagende bestuurlijke kwesties. Dit laat echter onverlet dat ook in de periferie genoeg te doen is. Zoals bekend heeft elk voordeel zijn nadeel, waardoor in het noorden, oosten en zuiden van het land een andere werk/leven balans te vinden is dan in het westen. Voor wie houdt van kleinschaligheid, natuur, ruimte en ‘ons kent ons’ is een carrière in de Achterhoek misschien niet eens zo gek. Tevens heb je goede kans dat je als hogeropgeleide wat minder concurrentie hebt  terwijl, voor wie goed zoekt, er ook in de provincie interessante posities te vergeven zijn. Misschien, maar dat is niet eens zeker, zijn de verdiensten wat minder, maar daar staat tegenover dat het leven ook minder duur is.

Van de redactie

Wil je reageren of heb je aanvullingen? Neem dan contact met ons op via dit formulier.