Plaats een vacature
Baangids
  • Betaalbaar & transparant
  • Persoonlijk & up to date
  • Flexibel
  • Overzichtelijk

Solliciteren is incasseren

solliciteren is incasserenWie in de huidige tijd op zoek is naar een leuke nieuwe baan zal zich vast herkennen in een aantal zaken die we nu gaan beschrijven.  In deze nog steeds moeilijke arbeidsmarktomstandigheden is het namelijk eerder regel dan uitzondering dat je als werkzoekende teleurstellingen te verwerken krijgt. Een van de belangrijkste dingen die je jezelf daarbij af kan vragen is hoe je met die soms regelrechte tegenslagen om moet gaan. Hier een drietal handreikingen van onze kant.

Steek geen energie in doodlopende trajecten

Hoewel het natuurlijk niet netjes is als een bedrijf of recruiter niets van zicht laat horen, is het wel verklaarbaar dat het vandaag de dag misschien vaker dan gemiddeld voorkomt. We zitten op dit moment in de situatie dat er feitelijk te veel werkzoekenden zijn voor de beschikbare functies. Een p&o medewerker of recruiter krijgt daardoor per dag tientallen CV’s in de mailbox en op een vacante functie reageren met jou gerust nog honderden anderen.  Krijg je dus geen reactie, wind je daar dan niet te lang over op. Je belangrijkste doel is het vinden van een leuke nieuwe baan bij een bedrijf dat je leuk vindt. Energie steken in iets dat je overigens terecht irriteert, leidt daar vanaf.

Solliciteren is incasseren

Solliciteren is incasseren en dit geldt in versterkte mate voor de huidige arbeidsmarkt.  Zoals we al aanstipten, reageren op een gemiddelde HBO of WO vacature gerust honderden professionals. Wees vooral niet verbaasd als je ook voor functies waar je, volgens je eigen inschatting, een 100% match verwacht niet wordt uitgenodigd voor een kennismaking. Hoewel veel vacatures weliswaar op internet verschijnen, worden er namelijk ook  heel veel via via ingevuld. Sollicitanten die via een eigen medewerker worden aangedragen, hebben nou eenmaal vaak een streepje voor.

Wees een beetje opportunistisch

Er is veel beweging en toch zijn bedrijven nog voorzichtig. De tijd dat opdrachtportefeuilles steevast voor een jaar of langer gevuld waren is nog niet teruggekeerd en zorgt begrijpelijk voor opportunistisch gedrag. Het is in deze superconcurrerende tijden belangrijker om kansen te pakken, dan om lang stil te staan bij die keer dat achter het net gevist werd. Parkeer dus een afwijzing, wees creatief en blijf zoeken naar wegen om de grootste pakkans voor jezelf te creëren. Je vindt een nieuwe baan niet alleen op internet en in de richting waarin je opgeleid bent of ervaring hebt. Niet zelden komt een positieve wending juist uit onverwachte hoek.

Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips en helpt het je om met frisse moed de zoektocht naar een nieuw hoofdstuk in je carrière te vervolgen. We sluiten af met een laatste uitsmijter: geef niet op! Niets kan zonder doorzettingsvermogen, ook het vinden van een leuke job niet. Als je zorgt dat je je energie effectief aanwendt en kan incasseren en dat je wendbaar bent, dan kan je, door stug vol te houden, uiteindelijk tegen het geluk aanlopen en soms zomaar nieuwe uitdaging tegemoet gaan!